Login
💚 Welkom
Bloemist maar nog geen klant?
Geen bloemist maar wel fan van mooie bloemen? www.lokalerflorist.de
Login
mobile-menu
Auteur: Lucas

Ethyleen, een onderschat probleem!

Tips en Tricks van Lucas Jansen van Floweracademy.NL

In een bloemenwinkel kun je te maken krijgen met onverklaarbare knop- of bladval, bloemuitval of krimpen van bloemen. Veelal wordt de oorzaak niet direct gezocht in ethyleen, terwijl dit wel regelmatig voor problemen zorgt tijdens transport, opslag en op afzetpunten. 

Wat is Ethyleen? 

Bloemen en planten produceren zelf, inwendig, ethyleen, ook wel etheen genoemd. Het is een reukloos, kleurloos gas. Het is een verouderingshormoon dat in alle delen van de bloem en plant aangemaakt wordt en ervoor zorgt dat ze ouder worden en dus uitbloeien. Ethyleen beïnvloedt de houdbaarheid van bloemen en planten. Door een aantal maatregelen is dit te beperken. Goed ventileren is bijvoorbeeld belangrijk.

Ethyleenbronnen en hun effecten

Er zijn echter ook externe ethyleenbronnen en die versnellen de veroudering van bloemen en planten. Hierdoor kunnen bloemen gaan ruien of sneller uitbloeien dan verwacht en planten knop- of bladval vertonen. Het veroorzaakt ook kleurverlies. Snijbloemen en planten worden ook beïnvloed door elkaars ethyleen, zeker in afgesloten ruimtes als koelcellen en vrachtwagens of bestelbusjes. Bloemen en planten kunnen elkaar dus ook ’verouderen’.

 

Voorbeelden van externe ethyleenbronnen

Externe ethyleenbronnen zijn bijvoorbeeld appels of andere vruchtsoorten die bloemisten in het najaar en de kerstperiode vaak gebruiken in bloemwerk. Als er ethyleen gevoelige bloemen bij deze vruchten verwerkt worden krijgt de consument toch een kwalitatief minder boeket in handen. 

Externe ethyleenbronnen zijn:
•    Fruit (appels, peren, bananen, avocado, en citrusvruchten)
•    Vruchtgroenten (tomaten)
•    Rottende bladeren en bloemresten
•    Uitlaatgassen van motoren en kachels
•    Snijbloemen of planten

Gevoelige bloemsoorten voor ethyleen

Sommige bloemen- en plantensoorten zijn gevoeliger voor ethyleen dan andere. De anjer staat het meest bekend om zijn gevoeligheid. Er zijn echter nog veel meer gevoelige bloemsoorten, die in enkele groepen zijn onder te verdelen: 
•    Zomerbloemen
•    Bolbloemen
•    Orchideeën

Gevolgen van ethyleen

De uiterlijke gevolgen van ethyleen zijn per bloemsoort verschillend. Er kan blad- of knopval, bloemrui, krimp (verschrompeling) of verbleking optreden. Ook bladvergeling en kromtrekken bij horizontaal vervoer kunnen door ethyleeninvloed versterkt worden. Overeenkomstig is vrijwel altijd het verkorte vaasleven.

Om de kwaliteit en houdbaarheid van je bloemen en planten te waarborgen, is het dus essentieel om bewust om te gaan met ethyleen en de bronnen ervan. Zorg voor goede ventilatie, vermijd ethyleen producerende producten in de buurt van gevoelige bloemen, en informeer uw klanten over de juiste verzorging. Neem vandaag nog stappen om ethyleenschade te minimaliseren en uw klanten het mooiste boeket te bieden!

Bloemen en fruit (ethyleen)
Gepubliceerd op 20-08-2024, Laatste aanpassing 19-09-2024
Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuws en ontwikkelingen van Blumengroßhandel Heyl